Å leve som danser

Det å kunne danse fulltid og faktisk leve av det, er den store drømmen for mange dansere. Visst finnes det de som klarer det også, tross formaninger fra advarende røster som sier det er en stor sjanse å ta. Det er det også, og vanskelighetene knyttet til å oppnå en slik posisjon må ikke stikkes under en stol. Dersom du selv overveier å bli danser på heltid finnes det studieretninger du kan gå, avhengig av stilarten du danser.

Norges dansehøyskole

Hos Norges dansehøyskole, som er en del av Høyskolen Kristiania, kan du ta bachelorgrad i dans med pedagogikk, hvor de utdanner utøvende dansekunstnere, og du kan velge å fordype deg i enten samtidsdans eller jazzdans. Gjennom de tre årene lærer du klassisk ballett som grunnteknikk. Det kreves bestått opptaksprøve for å bli tatt inn.

Balletthøgskolen

Balletthøgskolen er en del av Kunsthøgskolen i Oslo, og her er det mulighet for å ta mastergrad i dans eller koreografi. Å studerer her er ingen lekestue, og her må du kunne forvente lange dager og en omfattende timeplan. Steget mellom flash mob-dansing og nivået her er veldig stort, og er ikke for den som ligger på latsiden. Er du på den annen side villig til å ofre alt for å oppnå drømmen, vil du neppe bli skuffet av nivået her.

Andre utdanningsinstitusjoner verdt å nevne med dans på programmet, inkluderer NTNU og Universitet i Stavanger. Sjekk ut hva de respektive skolene rundt om i landet tilbyr, og vurder dem etter hva du ønsker å oppnå. Nøl ikke med å konsultere studieveiledere for å finne ut mer, og husk at selv om utfordringen er stor, finnes det de som faktisk klarer å leve av hobbyen sin! Dersom du ikke synes at et A4-liv frister og virkelig sitter med et brennende ønske om å bli profesjonell danser, er dette en holdning som kan hjelpe deg langt på vei.