Norges dansehistorie

For de aller fleste er norsk dansehistorie ganske ukjent, og dette må vi prøve å gjøre noe med. For dansen har nemlig en lang og rik historie også her i lille Norge, og mye har skjedd i løpet av de siste århundrene. Har du lyst til å få vite mer om dansens historie i Norge? Da er det bare å lese videre.

Dype spor

Helt tilbake til sen middelalder kan vi spore norsk dans. Her finner vi de eldste variantene av norske folkedanser. Disse ble videreført under nasjonalromantikken mot slutten av 1800-tallet med gammeldansen, som er en mer moderne form for folkedans, som gammelvals og pariserpolka. I tillegg mottok borgerskapet i byene selskapsdanser utenlandsfra, som polonese og menuett.

Undervisning

I de største byene fantes det profesjonelle danselærere allerede fra slutten av 1700-tallet, men dette var stort sett bare innenfor ballett. I 1910 ble det grunnlagt en profesjonell ballettskole ved Nationaltheatret, som dessverre ikke varte særlig lenge. Likevel gikk noen av skolens dansere videre til å grunnlegge egne ballettskoler, som dermed førte kunnskapen videre. I 1958 ble Den Norske Opera opprettet, og Operaselskapet og Den Norske Ballett ble da samlet. Her skulle balletten være likestilt med operaen. Dette var en av de første profesjonelle danseinstitusjonene i Norge.

Den moderne dansen inntar landet

På 1920-tallet fikk vi endelig moderne dans, under navnet fridans, til Norge. Inga Jacobis kom til Oslo fra Tyskland i 1916, og ble deretter lærer i rytmikk ved Halling pikeskole. I tillegg til dette startet hun sin egen danseskole, som ble et sentrum for moderne danseformer i Norge i mellomkrigstiden.

Publikumsinteressen for dans er stadig økende, og har vært det i en lang periode. I dag er dans en anerkjent sport som mange holder på med aktivt, i tillegg til at det er en stor interesse for å følge med på ulike danseprogrammer. Nå som du vet litt mer om dansens historie, kanskje du er klar for å prøve det ut selv?